При вступі до СОТ Україна зобов'язалася наблизити норми
показниківбезпеки вітчизняної продукції до загальноприйнятих, тому
реалізувати необроблене молоко, сир домашнього
виробництва, а також м'ясо тварин подвірного забою, з першого січня 2015 року
забороняється, пише Хроника.
За словами Миколи Гриценка, керівника напряму «Розвиток
ринкової інфраструктури» (проект USAID «Агроінвест»), це передбачено законом,
що регулює безпеку і якість харчових продуктів.
Експерт пояснив, що під час вступу до СОТ Україна взяла на
себе зобов'язання наблизити вітчизняні норми показників безпеки до
загальноприйнятих. Саме для виконання міжнародних зобов'язань в 2009 році
був прийнятий закон «Про безпеку та якість харчових продуктів».
«Це обмеження пов'язане з вступом України до СОТ, - розповів
Гриценко, - і викликано також бажанням виробників вітчизняних свою продукцію
тваринного походження просунути на зовнішні ринки. А там вимоги до якості
і безпеки продукції - строгі. Ми повинні брати цей фактор до уваги», -
підкреслив він.
«Фахівці не виключають: якщо б ми не відклали обмежувальні
норми« харчового »закону, три роки тому продовольча безпека України могла
опинитися під загрозою», - сказав він.
Одночасно з попередньою пролонгацією обмежувальних норм
закону «Про безпеку і якість харчових продуктів» Кабінету Міністрів було
доручено розробити державну програму створення мережі пунктів закупівлі молока
та забійно-санітарних пунктів тварин, що утримуються в домогосподарствах.Але концепцію
програми не схвалили. Відповідно не були створені мережі пунктів закупівлі
молока та забою худоби. Їх немає і досі, зазначив М.Гриценко.
Не секрет, що біологічна безпека товарів і продуктів
харчування в нашій країні не контролюється належним чином. Як зазначає
координатор проекту «Центр споживчого контролю "ЧЕК", кандидат
технічних наук Ігор Каневський: «Є різні оцінки, але в середньому від 30 до 50%
продуктів в Україні не відповідають стандартам якості. До того ж сьогодні
в країні діють ГСТУ (держстандарт, - ред.) на продукти в 4 рази менше, ніж ТУ
(технічні умови. - ред.)».
|