Четвер, 16.05.2024, 13:41
Юридична агенція УКРЮРПОСЛУГИ (Луцьк)
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Головна » 2011 » Вересень » 10 » Дитину покусав пес.
Дитину покусав пес.
10:12

Мою дитину сильно покусала собака. Яку суму моральної шкоди стягнути з господаря цієї собаки

 Відповідь: 

 Відповідно до Цивільного кодексу України, моральна шкода - це шкода, завдана особі внаслідок порушення її немайнових прав, невичерпний перелік яких закріплений в Конституції України. Моральна шкода може проявлятися у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку зі знищенням чи пошкодженням його майна; у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи. 

Відповідно до Цивільного кодексу України (ЦК) розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, а також з урахуванням інших обставин, що мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Природно, що таке визначення розміру відшкодування не є однозначним. Тому однакові неправомірні дії відносно різних людей матимуть абсолютно різні результати.

Згідно з Постановою Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах відшкодування моральної (немайнової) шкоди» № 4 від 31 березня 1995 року суд, приймаючи рішення з даного приводу, повинен вказати мотиви, виходячи з яких визначався розмір шкоди.

Як показує судова практика, вкрай рідко зустрічаються випадки, коли в рішеннях суду зазначаються мотиви визначення розміру моральної шкоди. Часто такий розмір визначається, виходячи не із суб'єктивного сприйняття потерпілим незаконних дій, звернених проти нього, а з об'єктивних факторів, таких як термін тривалості і рід незаконних действій.Также слід звернути увагу на той факт, що розмір стягується відшкодування залежить від відповідача. Відповідно до статті 56 Конституції України кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування моральної шкоди, заподіяної незаконним рішенням, дією або бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при виконанні ними своїх повноважень. Згідно зі статтею 152 Основного Закону, моральну шкоду, заподіяну фізичним або юридичним особам актами і діями, що визнані неконституційними, відшкодовується державою у встановленому законом порядку. Саме у випадках відшкодування моральної шкоди державними органами або органами місцевого самоврядування його розмір найменший.

Не слід також забувати, що відповідно до статті 1193 ЦК суд може зменшити розмір відшкодування шкоди, завданої фізичною особою, залежно від його матеріального становища, крім випадків, коли шкода заподіяна злочином. Саме в справах щодо моральної шкоди найчастіше і застосовується згадана стаття, в результаті чого розмір стягується відшкодування істотно зменшується судом.

Відповідно до статті 60 Цивільного процесуального кодексу України та статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог. Тобто юристу, який представляє позивача, необхідно довести, що вказаний в позові розмір відшкодування є адекватним перенесеним душевним і фізичних страждань, ступеня погіршення можливостей потерпілогою…

Переглядів: 1083 | Додав: УКРЮРПОСЛУГИ | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Реєстрація
Наше опитування
Чи зачепила Вас криза?
Всього відповідей: 79
Відвідування
Copyright MyCorp © 2024