Середа, 15.05.2024, 14:02
Юридична агенція УКРЮРПОСЛУГИ (Луцьк)
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Головна » 2013 » Березень » 15 » Купив автомобіль по довіреності, тепер маю проблеми.
Купив автомобіль по довіреності, тепер маю проблеми.
14:09

Чи може колишній господар автомобіля через суд, визнати договір купівлі продажу недійсним? Якщо мені він віддав за дорученням, а я його продав на підставі довіреності.

відповідь:

Після такої операції як оформлення довіреності, «продавець» залишається власником автомобіля. Значить, в будь-який момент він може зажадати повернення авто, закласти його або подарувати, загалом, зробити будь-яку операцію. І ви, як «покупець», повинні просто погодитися з його рішенням. Довіреність, що видається на авто (мова йде тільки про генеральній довіреності), є лише одним із видів представництва, дозволеного ЦК України. А представництво, згідно зі ст. 237 ЦК, - це відношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє. У відповідності зі ст. 244 ЦК, представництво, засноване на договорі, може здійснюватися за довіреністю. Довіреністю визнається письмовий документ, що видається однією особою іншій для представництва перед третіми особами. З цього випливає, що видача й отримання довіреності жодною мірою не пов'язані з переходом права власності на автомобіль від його власника до представника. Останньому надається лише (крім володіння і користування) можливість здійснювати угоди з автомобілем в інтересах довірителя. Про це йдеться в ст. 239 ЦК: "Правочин, вчинений представником, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов'язки особи, яку він представляє". Якщо ви продали автомобіль, на який у вас є гендовіреність (якщо таке право надано нею), виручена за нього сума належить довірителю. Якщо ви гроші йому не передали, він вправі вимагати відшкодування або скасування угоди.

Як випливає зі ст. 249 ЦК, особа, яка видала довіреність (за винятком безвідкличної), може в будь-який час скасувати її. Відмова від цього права є нікчемною. На практиці це означає, що, якщо довіритель запевнив вас, що ніколи і ні за яких обставин не відкличе довіреність, такі обіцянки і клятви є нікчемними, тобто недійсними навіть без оспорювання в суді. Тому, як тільки ви отримаєте повідомлення від довірителя про скасування довіреності, ви повинні повернути його авто.

Якщо Ви проживаєте у Луцьку чи Волинській області і у вас виникли будь-які питання юридичного спрямування – телефонуйте і ми допоможено Вам.

Консультації БЕЗКОШТОВНІ.

Телефонуйте зараз: (київстар) 097 38 58 658; (лайф) 063 32 20 973; прямий номер у Луцьку 29 97 70.

Просимо звертати увагу на дати публікації: статті актуальні лише на дату розміщення і не коригуються із зміною законодавства.

Переглядів: 1052 | Додав: УКРЮРПОСЛУГИ | Рейтинг: 1.0/1 |
Всього коментарів: 0
Реєстрація
Наше опитування
Чи зачепила Вас криза?
Всього відповідей: 79
Відвідування
Copyright MyCorp © 2024