Середа, 15.05.2024, 08:20
Юридична агенція УКРЮРПОСЛУГИ (Луцьк)
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Головна » 2012 » Вересень » 14 » На яку частину квартири я можу претендувати, якщо документи оформили на чоловіка.
На яку частину квартири я можу претендувати, якщо документи оформили на чоловіка.
11:25

Під час шлюбу, ми з чоловіком купили квартиру, але документи оформили на нього. Після розлучення, мій колишній чоловік відмовляється визнавати моє право на квартиру, мотивуючи тим, що купив її за свої гроші. Так дійсно, довгий час я не працювала, тому що доглядала за хворою дитиною. На яку частину квартири я можу претендувати і як мені захистити свої права?

Згідно статті 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить їм на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). У разі поділу майна подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

Щодо збільшення Вашої частки в квартирі (більше половини), необхідно враховувати вимоги статей 372 Цивільного кодексу та 70 Сімейного кодексу України, де вказано, що за рішенням суду частка співвласника може бути збільшена з урахуванням обставин, що мають істотне значення. При вирішенні спору про поділ майна суд може відступити від принципу рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, наприклад, якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім'ї. За рішенням суду частка майна дружини може бути збільшена, якщо з нею проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.

Таким чином, питання розділу квартири буде вирішуватися тільки в суді, при цьому Ви зможете претендувати на збільшення своєї частки в квартирі, якщо для цього у Вас будуть відповідні підстави.

Переглядів: 1346 | Додав: УКРЮРПОСЛУГИ | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Реєстрація
Наше опитування
Чи зачепила Вас криза?
Всього відповідей: 79
Відвідування
Copyright MyCorp © 2024