П`ятниця, 03.05.2024, 21:36
Юридична агенція УКРЮРПОСЛУГИ (Луцьк)
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Головна » 2010 » Червень » 8 » Чи підлягає притягненню до кримінальної відповідальності за ст. 190 КК України (шахрайство) особа, що не виконує зобов'язання по кредиту?
Чи підлягає притягненню до кримінальної відповідальності за ст. 190 КК України (шахрайство) особа, що не виконує зобов'язання по кредиту?
11:19
Вопрос: 
Здравствуйте.Подскажите пожалуйста - я в даный момент не выполняю обязательство перед банком и мне говорят что применят ко мне статью 190 УК Украины, а именно, трактовка мошенничество с финансовыми организациями.Платить я не отказываюсь. Согласна на штрафные санкции - просила отсрочку.Но мне ответили статьей. Возможно ли это? И какие меры наказания могут быть на меня наложены, если дело дойдет до суда. И еще один вопрос-я не могу вспомнить права ли я, если я выполняю обязательство перед другим каким либо банком - то я не могу быть наказана за то, что мне инкриминируется?
Ответ: 

Скорее всего, банк таким образом пытается Вас "припугнуть" и таким образом стимулировать оплату кредита, поскольку объективная сторона преступления, предусмотренного ст. 190 УК Украины предусматривает: "Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою", причем без этих квалифицирующих признаков "обман" или "злоупотребление доверием" не будет объективной стороны преступления, следовательно, не будет и самого преступления.

Следует учесть:

Обман як спосіб шахрайського заволодіння чужим майном чи придбання права на таке майно полягає у повідомленні потерпілому неправдивих відомостей або приховування певних відомостей, повідомлення яких мало б суттєве значення для поведінки потерпіло
го, з метою введення в оману потерпілого. Таким чином, обман може мати як активний (повідомлення потерпілому неправдивих відомостей про певні факти, обставини, події), так і пасивний (умисне замовчування юридичне значимої інформації) характер. У другому випадку для наявності шахрайства необхідно встановити, що бездіяльність винного призвела до помилки потерпілого щодо обов`язковості або вигідності передачі майна (права на майно) шахраєві, була причиною добровільної передачі потерпілим майнових благ. Якщо особа заволодіває чужим майном, свідомо скориставшись чу жою помилкою, виникненню якої вона не сприяла, вчинене не може визнаватися шахрайством. 

Змістом обману як способу шахрайства можуть бути різноманітні обставини, стосовно яких шахрай вводить в оману потерпілого. Зокрема, це може стосуватися характеристики певних предметів, зокрема їх кількості, тотожності, дійсності (обман у предметі), особистості винного або інших осіб (обман у особі), певних подій, юридичних фактів, дій окремих осіб тощо. За своєю формою обман може бути усним, письмовим, виражатися у певних діях (підміна предмета, його фальсифікація тощо), у тому числі конклюдентних.

До найбільш поширених випадків застосування обману як способу шахрайства належать: вчинення різних угод щодо рухомого і нерухомого майна (купівля-продаж, оренда), коли потерпілому передається фальсифікований товар або предмети гіршої якості, або ж предметом угоди виступають фіктивні предмети, які не існують Е об`єктивній реальності або не належать винній особі; незаконне отримання пенсій, субсидій, інших видів соціальної допомоги на підставі підроблених документів: обманне отримання попередньої оплати (авансу) за надання товарів чи послуг.

Зловживання довірою полягає у недобросовісному використанні довіри з боку потерпілого: для заволодіння чужим майном чи правом на нього винний використовує особливі довірчі стосунки, які склалися між ним та власником чи володільцем майна. Такі стосунки можуть виникати внаслідок особистого знайомства, родинних або дружніх зв`язків, рекомендацій інших осіб, зовнішньої обстановки, цивільно-правових або трудових відносин, соціального статусу винного чи інших осіб тощо. Як шахрайство, вчинене шляхом зловживання довірою, слід розглядати отримання кредиту, попередньої оплати за товари чи виконання робіт (авансу), укладення договору позики, укладення договору прокату тощо без наміру повернути отримані кошти чи інші матеріальні цінності, виконати відповідну роботу, повернути борг чи отримані у користування речі. 

Санкции за мошенничество:

- штраф до пятидесяти не облагаемых налогом минимумов доходов граждан или исправительные работы на срок до двух лет, или ограничение свободы на срок до трех лет. 

- мошенничество, совершенное повторно или по предварительному сговору группой лиц, или причинившее значительный ущерб потерпевшему (убытки на сумму от ста до двухсот пятидесяти не облагаемых налогом минимумов доходов граждан), - наказывается штрафом от пятидесяти до ста не облагаемых налогом минимумов доходов граждан или исправительными работами на срок от одного до двух лет, или ограничением свободы на срок до пяти лет, или лишением свободы на срок до трех лет.

-. мошенничество, совершенное в крупных размерах (преступление, совершенное одним лицом или группой лиц на сумму, которая в двести пятьдесят и более раз превышает не облагаемый налогом минимум доходов граждан), или путем незаконных операций с использованием электронно-вычислительной техники, - наказывается лишением свободы на срок от трех до восьми лет.

- мошенничество, совершенное в особо крупных размерах (совершенное одним лицом или группой лиц на сумму, которая в шестьсот и более раз превышает не облагаемый налогом минимум доходов граждан) или организованной группой, - наказывается лишением свободы на срок от пяти до двенадцати лет с конфискацией имущества.
 Ваше предположение о том, что если вы выполнили обязательство перед другим банком, то Вы не можете быть наказаны, скорее всего, ошибочно. То. что Вы являетесь добросовестным плательщиком по другому кредиту свидетельствует лишь о Вашей положительной кредитной истории, но не может быть основанием для освобождения от ответственности по деянию, которое содержит признаки преступления.

джерело: http://www.uapravo.com/question/1328/

Переглядів: 9316 | Додав: УКРЮРПОСЛУГИ | Рейтинг: 2.0/1 |
Всього коментарів: 0
Реєстрація
Наше опитування
Чи зачепила Вас криза?
Всього відповідей: 79
Відвідування
Copyright MyCorp © 2024